Σχολεία

View of a group of young children with their heads together

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Τα Ελληνικά Σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

 1. Διαλέγοντας σχολεία
 2. Ημερήσια Ελληνικά
 3. Βρετανικά Ορθόδοξα
 4. Εβδομαδιαία

1. Διαλέγοντας Σχολεία

Είναι πολύ φυσικό σαν γονείς να θελουμε πάντοτε το καλύτερο για τα παιδιά.  Η πρώτη σκέψη και προβληματισμός για οικογένειες με παιδιά κατω των 18 είναι το πως θα τα καταφέρουν σε μία νέα χώρα με άλλη γλώσσα, νέους φίλους και άλλο συστημα εκπαίδευσης.

Η πρώτη ερώτηση για να αποφασίσετε σε ποιο σχολείο είναι:

 • Σε ποιά χώρα θέλετε τα παιδιά σας να πάνε γιά πανεπιστιμιακού επιπέδου εκπαίδευση.  Άν έχετε σκοπό να επιστρέψετε στην Ελλάδα μόνιμα, τότε είναι μια καλή ιδέα τα παιδιά να συνεχίσουν στο Ελληνικό σύστημα έτσι ώστε να μην έχουν ελλείψεις στο σύντομο μέλλον.

Αν δεν έχετε σκοπό την επιστροφή για το διάστημα της εκπαίδευσης, τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αλλαγή σε Βρετανικό σύστημα.  Σε αυτή την περίπτωση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για να έρθετε σε επαφή με γονείς εθελοντές που θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν στην σωστή σας απόφαση.  Μπορείτε επίσης να πάρετε πληροφορίες από την κρατική σελίδα στο Find school in england (στο τέλος θα βρείτε επίσης πληροφορίες για σχολεία στην Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία).

Αν είστε προσωρινοί στην χώρα και σκέφτεστε οτι να επωφεληθείτε απο Ελληνική εκπαίδευση, παρακαλώ συνεχίστε την ανάγνωση.

2. Ημερήσια Ελληνικά Σχολεία

(ολοήμερα σχολεία με ωράριο όμοιο με αυτό της Ελλάδας.  Λειτουργούν σύμφωνα με το Ελληνικό πλαίσιο εκπαίδευσης).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Το Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1983 από το Eλληνικό κράτος και το Υπουργείο Εξωτερικών (Ελληνική Πρεσβεία) με κύριο σκοπό την προσφορά ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στους Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. Ωστόσο, ευπρόσδεκτοι στο σχολείο, είναι όποιοι επιθυμούν να λάβουν Ελληνική παιδεία.

Στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο οι μαθητές παρακολουθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα τους παρέχεται καθημερινά διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας.

Το Ελληνικό Νηπιαγωγείο Λονδίνου, αποτελεί μονάδα του Ελληνικού Εκπαιδευτικού συστήματος, ανήκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και διέπεται από το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο με όλες τις άλλες Ελληνικές εκπαιδευτικές μονάδες, εκτός από επιμέρους ρυθμίσεις. Η φοίτηση των νηπίων παρέχεται δωρεάν από το Ελληνικό κράτος. Το ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης των νηπίων συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες κυρίως στην Ελληνική γλώσσα αλλά και καθημερινή διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας σύμφωνα με το αγγλικό αναλυτικό πρόγραμμα (Foundation 1).

Οι μαθητές εγγράφονται στην ηλικία των 4 χρονών στο Νηπιαγωγείο και στην ηλικία των 6 στο Δημοτικό Σχολείο.

Επικοινωνία

3 Pierrepoint Road

Acton

London, W3 9JR

0044 (0) 20 899 26 156

greekschool@btconnect.com

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Το Ελληνικό Σχολείο Λονδίνου ιδρύθηκε το 1983 από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και το Γενικό Προξενείο Λονδίνου. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως Ανεξάρτητο Σχολείο από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας και Εργασίας. Ο σκοπός ίδρυσης του σχολείου είναι η παροχή δωρεάν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελληνική παροικία του Λονδίνου. Το σχολείο ακολουθεί το Ελληνικό Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα με την προσθήκη ενός εντατικού προγράμματος εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας. Το Σχολείο είναι ισότιμο των άλλων δημόσιων σχολείων της Ελλάδας. Οι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας εκτός από εκείνους που διδάσκουν την Αγγλική και Γαλλική Γλώσσα, για τους οποίους οι δύο αυτές γλώσσες είναι οι μητρικές τους.

Οι μαθητές που ολοκληρώνουν τη σπουδή τους στο Ελληνικό Λύκειο Λονδίνο έχουν άμεση πρόσβαση στην Βρετανική Ανώτατη Εκπαίδευση, με μόνο το Απολυτήριό τους, το οποίο θεωρείται ικανό ακαδημαϊκό εφόδιο για εγγραφή στα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Επίσης δε, μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα αν το επιθυμούν τις ειδικές εξετάσεις των Ομογενών, με σκοπό την εισαγωγή τους σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Σήμερα στεγάζεται στους χώρους της Κοινότητος του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Wood Green του Λονδίνου.

Επικοινωνία

22 Trinity Road,

Wood Green

London

N22 8LB

0044 (0)20 8881 9320

3. Βρετανικά Ορθόδοξα Σχολεία

(ολοήμερα Βρετανικά σχολεία που λειτουργούν σύμφωνα με το Βρετανικό πλαίσιο εκπαίδευσης. Περιέχουνε την Ελληνική σαν ξένη γλώσσα, καθώς και το μάθημα των θρησκευτικών).

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ»

Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κυπριανού ιδρύθηκε το 2000 και εδρεύει στο Croydon, στο Νότιο Λονδίνο. Πρόκειται για σχολείο που λειτουργεί βάσει του Αγγλικού Συστήματος Εκπαίδευσης. Η λειτουργία του έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων.

Πρωταγωνιστής σε αυτό το έργο είναι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Γρηγόριος, αφού συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να ιδρυθεί και να τεθεί σε κανονική λειτουργία. Η Κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας, ύστερα από δική του αίτηση, προέβη εις την ίδρυση του Πρώτου Ομολογιακού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Κυπριανός», Croydon, το έτος 2000-2001. Το Σχολείο αυτό λειτουργεί με επιτυχία και αδιάκοπα μέχρι σήμερα και έχει στις τάξεις του πέραν των 400 μαθητών και μαθητριών, παιδιά χριστιανών από πολλές χώρες.

Ο στόχος του Δημοτικού του Αγίου Κυπριανού είναι να παράσχει στα παιδιά πρωτοβάθμια εκπαίδευση της υψηλότερης, κατά το δυνατόν, ποιότητος, σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης που διανθίζεται με την προοδευτική διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.

Τα παιδιά, επιδιώκεται, να είναι εξοπλισμένα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την ανάλογη εκείνη πνευματικότητα, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμισμό τους και να προετοιμαστούν για την επιτυχή μετάβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και να συμβάλλουν θετικά στις προκλήσεις της ποικιλόμορφης, πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Επικοινωνία

School Address: Springfield Road, Thornton Heath, Surrey, CR7 8DZ

Tel: 0044 (0) 20 8771 5425

Fax: 0044 (0) 20 8771 8045

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Το πρώτο Ελληνορθόδοξο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας από 11-18 ετών, άνοιξε τις πύλες του από το Σεπτέμβριο του 2013 στο βόρειο Λονδίνο, ύστερα από την έγκριση που έλαβε, από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας, η σχετική αίτηση που υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο του 2013, από μέλη της ελληνοκυπριακής κοινότητας που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανική πρωτεύουσα, με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο.

Το σχολείο φέρει το όνομα του Αποστόλου «Αγίου Ανδρέα» και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου και απευθείας από το Αγγλικό Υπουργείο Παιδείας χωρίς την διαμεσολάβηση και παρέμβαση στην κατάρτιση του σχολικού προγράμματος της τοπικής εκπαιδευτικής αρχής (Local Education Authority), όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα «δημόσια» σχολεία της χώρας (state funded schools). Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου περί «ελεύθερων σχολείων» (Free Schools) από την Βουλή των Κοινοτήτων το 2010.

Επιπρόσθετα, καθώς αναγράφεται καθαρά στην άδεια έγκρισης, δέον όπως αναφερθεί πως πρόκειται για ομολογιακό σχολείο (Faith School), πράγμα που σημαίνει ότι έχει ως βασικούς πυλώνες λειτουργίας τις αξίες της «Ελληνορθόδοξης παράδοσης»

Επικοινωνία

Registered Office Address: c/o James House, Bridge Street, Leatherhead, Surrey, KT22 7EP

School Address: St. Andrew the Apostle School, Building 5, North London Business Park, N11 1NP

Tel. 0044 (0) 20 3195 5444

Fax. 0044 (0) 1372 363626

admin@standrewtheapostle.org.uk

4. Εβδομαδιαία Ελληνικά Σχολεία Λονδίνου

(λειτουργούν απογευματινές ώρες κάποιες καθημερινές και πρωί κάθε Σάββατο. Ανήκουν, ως επί το πλείστον, στις κατά τόπους Εκκλησιαστικές Κοινότητες και διδάσκουν Ελληνική γλώσσα, πολιτισμό και θρησκευτικά. Παρέχουν επιπρόσθετη εκπαίδευση και δεν αντικαθιστούν τα ημερίσια σχολεία).

Τα εβδομαδιαία Ελληνικά σχολεία ή «Παροικιακά Σχολεία», είναι σχολεία επικουρικής εκπαίδευσης και λειτουργούν συνήθως δύο από τις καθημερινές, ώρες απογευματινές, και οπωσδήποτε το Σάββατο το πρωί.

Το ωράριο τις καθημερινές είναι 18:00 – 20:00 ή 17.00 – 19.00, ενώ το Σάββατο, περίπου 10:00 – 13:00 ή 09.30 με 13.30 ή ακόμη και 14:00 – 17:00 (κυρίως σε τάξεις ενηλίκων).

Τα ωράρια αυτά ίσως διαφέρουν κατά τόπους.

Παρακάτω παρατίθεται μία λίστα των εν λόγω σχολείων:

 • Αγίας Σοφίας, Μoscow Rd, London W2 4LQ. Tel: 020-7229-7260
 • Αποστόλου Βαρνάβα, 22, Trinity Rd, London N22 4LB
 • Γενέσιο Θεοτόκου, 305, Camberwell New Rd, London SE5
 • Τιμίου Σταυρού, 46, Rochester Rd, London NW1 9JJ. Tel: 020 74850198, 020 74856385 (www.holycrossgreekschool.org.uk)
 • Αγιος Νικόλαος, 3, Pierrpoint Rd, London W3 9JR
 • Αγιος Αντώνιος, 74-76 Westbourne Rd, London N7
 • Αγίου Γεωργίου, Borough Rd, London N7
 • Αγίου Δημητρίου, Τown Rd & Logan Rd, London N9
 • Αγίου Ελευθερίου, Rucjholt Rd, Leyton, London E10 5NS. Tel: 020-8539-1425
 • Αγίου Ιωάννου Βαπτιστή, Whitman Rd, Turnpike Lane, London N8 0LY. Tel: 020-8348-7104
 • Aγίου Ιωάννου Θεολόγου, 148, Mare st., Hackney, London E8 3RD (ΚΕΣ)
 • Aγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, Crystal Palace, 69A Westow st. Upper Norwood, London SE 19 3RW. Tel: 020 8653 6824 (ΚΕΣ)
 • Αγιος Λάζαρος, Rutland Rd, London E7 8PH (ΚΕΣ)
 • Αγίου Νεκταρίου, 19, Wycliffe Rd, London SW11 5RS. Tel: 020 7228 4278 (ΚΕΣ)
 • Αγίου Παντελεήμονα, 660, Kenton Rd, Harrow HA3 9QN (ΚΕΣ)
 • Αγιοι Απόστολοι, Station Rd, Cuffley, Herts (ΚΕΣ)
 • Σταυρώσεως Χριστού, 1, Somerhill Rd, Welling, Kent DA16 1LB (ΚΕΣ)
 • Greek Parents Association Greek School, 39 Winkfield Road, Wood Green, London N22 5RP. Tel: 020-8889-1872. (ΚΕΣ)
 • East Barnet, Chestnut Grove, East Barnet, London (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Eversley, Chase Villa, Park Road, London (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Λέσχη, Friern Barnet County, Hemington Ave. London (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Hackney Cypriot Association (Μουσική), 5 Ball’s Pond Rd., London E8 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Hackney, Horizon Sch., Palatine & Wordsworth Rds., London N16 8BZ (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Hazelwood, Hazelwood Infant Jun. School, Hazelwood Lane, London N13 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Hornsey – Islington Crafton Primary School, Eburne Rd., London N7 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Huxley, Windmill Rd., London N18 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Kingsbury, Princes Ave., Kingsbury, London NW9 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Kinsbury, Y.C. (Λέσχη), Kinsbury Com. Centre, Rugby Rd., London NW9 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Oakthorpe, Tile Kile Lane, London N13 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Qeenswell, Sweet Way, Friern Barnet Lane, London N20 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Raglan, Raglan Rd., London (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Rushfort, Rushfort School, Chingford, Rushfort, London E4 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Southburry, Southburry Junior Sch., Swansea Road, Ponders End, London (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • South Haringey, Mattison Rd., London N4 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Streatham, Adare Centre for Adult Education, Adare Walk, Streatham Hill London SW2 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Tooting, Graveny School, Welham Rd., London SW16 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Totenhall, Tottenham Rd., London N13 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Walker, Walker school, Waterfall Rd., Southgate, London N14 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Willesden, Donnington Primary School, Uffington Rd., Willesden, London NW10 (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • St. Mary’s, Ελληνικό Σχολείο, Churchgate, Chesthunt, Herts EN8 9 ED (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • Bowes (+Λέσχη) Bowers Junior School, Bowes Rd., Bowes N13 2HL (Ο.Ε.Σ.Ε.Κ.Α.)
 • High Barnet, Cheatnut Grove, East Barnet, Herts, London EN4 8PU (ΑΕΣ)
 • Woodhouse, Woodhouse College, Woodhouse Road, London N12 8EY (ΑΕΣ)
 • Harrow, Shaldon Rd., Edgware, Middlesex, London HA8 6AN (ΑΕΣ)
 • Southgate, Sussex Way, Cockfosters, Herts, London EN4 0BL (ΑΕΣ)
 • Potters Bar, Chase Ave., Potters Bar, Herts, London EN6 5NP (ΑΕΣ)
 • Manor Hill, Ravenscroft School, Barnet Lane, Totteridge, London N20 (Α.Ε.Σ.Λ.)
 • Finchley, the Compton School, Summers Lane, London N12 (Α.Ε.Σ.Λ.)