Συχνες Ερωτησεις

Συχνές ΕρωτήσειςΟι παρακάτω πληροφορίες έχουν μαζευτεί από την εμπειρία μας καθώς και από πληροφορίες νέων μεταναστών.  Αν έχετε εμπειρίες που θα βοηθήσουν στην ποιότητα της σελίδας, παρακαλώ ενημερώστε μας.

 

 

Τα πρώτα βήματα στη χώρα.

Καλώς Ορίσατε

Ελπίζουμε να είχατε καλό ταξίδι και να έχετε κανονίσει να μείνετε κάπου έστω και προσωρινά.

Το πρωτο βασικό βήμα είναι η επικοινωνία.  Αγοράστε ένα νέο SIM για το κινητό σας.  Αν δεν έχετε τραπεζικό λογαριασμό, πάρτε ένα pay-as-you-go απο τις γνωστές εταιρίες.  Το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε τα χρήματα για την αγορά credit.   Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο και δεν είναι απαραίτητο στα pay-as-you-go να αγοράσετε μηνιαία πακέτα αν δεν τα χρειάζεστε, παρ’ όλο που θα προσπαθήσουν να σας τα πουλήσουν.

Αλλάξτε το τηλέφωνο και την διεύθυνση στο βιογραφικό σας και ξεκινήστε την πρώτη σας δουλειά, που είναι να βρείτε δουλειά.

Δείτε άν στην περιοχή σας υπάρχει εβδομαδιαία/μηνιαία κάρτα μεταφορών και επενδύστε μόνο όταν ξέρετε οτι θα σας εξοικονομίσει χρήματα.  Στο Λονδίνο η oyster card παρέχει απεριόριστες διαδρομές με χρέωση μέχρι το όριο της ημέρας/βδομάδας/μήνα για τις διαδρομές σας.  Αν έχετε Βρετανική τραπεζική/πιστωτική κάρτα με επαφή, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αντί για την oyster με ακριβώς το ίδιο κόστος.

Δείτε πληροφορίες για την στέγαση, υγεία, National Insurance Number και οταν είστε ετοιμοι, ανοίξτε τον λογαριασμό στην τράπεζα.

 

Τι να ετοιμάσω πρίν ξεκινήσω;

Ξεκινώντας από Ελλάδα – Visa.

Ειναι πολύ σημαντικό να έχετε ετοιμαστεί οικονομικά και ψυχολογικά για την αναχώρησή σας.  Πρεπει να έχετε κανονίσει την σχετική visa εδω καθώς και να έχετε διαβάσει προσεκτικά τις πληροφοριες για την είσοδο στην χώρα εδώ.

Διαβάστε, ρωτήστε και ετοιμάστε την στρατηγική σας.  Βρείτε σε ποιά περοχή θα μείνετε και θα ψάξετε για εργασία.

Το μήνυμα που έχουμε πάρει απο νέους μετανάστες είναι οτι θα πρέπει να έχετε χρήματα για διαμονή για 3-6 μήνες. Μελετήστε την περιοχή της χώρας που θα φτάσετε και βρείτε τα ενοίκια, μεταφορικά έξοδα , διατροφή και κόστος επικοινωνίας.

Μια καλή ιδέα είναι να έχετε πρόσφατο διαβατήριο καθώς και τον τελευταίο τύπο ταυτότητας.  Ταυτότητες δεν θα επιτρέπονται για επισκέπτες από 1 Οκτωβρίου 2021 εκτός απο ορισμένες περιπτώσεις.  Μεταφράστε τα πτυχία σας και χαρτιά με σημαντικές πληροφορίες πάνω στην υγεία που θεωρείτε οτι θα ειναι σημαντικά για την συνέχιση περίθαλψης.

Η κάρτα υγείας είναι πλέον απαραίτητη κατά την άφιξη και θα πρέπει να καλύπτει χρονικά όλη την περίοδο από την  άφιξη μέχρι και την έναρξη εργασίας όπου θα είστε πιά καλυμένοι απο τα National Insurance Contributions.  Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται δωρεάν από το NHS σε όλους τους επισκέπτες της χώρας αλλά όχι η νοσοκομειακή περίθαλψη.  Η Ελληνική κάρτα θα βοηθήσει στις μή επείγουσες καταστάσεις.

Αν έρχεστε με παιδιά, μπορεί να χρειαστεί η μετάφραση του/των πιστοποιτικών γεννήσεων των παιδιών.  Θα είναι χρήσιμο για την εγγραφή στα σχολεία.

Πως να βελτιώσω τα Αγγλικά;

Πολύ εύκολα και για όλα τα επίπεδα.

Κάθε Δήμος έχει μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε.  Ψάξτε στο internet γιά Council Adult Courses Learning και διαλέξτε τον δήμο της περιοχής σας.

Μπορείτε να κάνετε καθημερινές ασκήσεις online με το BBC εδώ.

Ξεκινήστε επίσης με το British Council κάνοντας το test εδώ.

Βλέπετε τις ειδήσεις των 6 και μετά των 10 στο BBC.  Στις 6, χρησιμοποιείται απλότερο λεξιλόγιο για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα νέα παιδιά από 10-12 χρονών.  Στις 10, θα παρατηρήσετε λεξιλόγιο για μεγαλύτερες ηλικίες.  Επίσης, βάλτε υπότιτλους σε έργα για να συνηθίσετε στην προφορά.  Σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια καθώς και on-demand έχουν υπότιτλους στα Αγγλικά.

 

Πως γίνεται η αναγνώριση/ταυτοποίηση

Ή Μεγάλη Βρετανία δεν διαθέτει ταυτότητες στους Βρετανούς πολίτες.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι πολίτες δέν έχουν ταυτότητες ούτε ΑΦΜ ή οποιονδήποτε άλλο κοινό/δημόσιο μηχανισμό για την ταυτοποίηση ενός πολίτη.  Οι μηχανησμοί με φωτογραφία είναι το διαβατήριο και ή άδεια οδήγησης.

Κάθε υπηρεσία έχει τα δική της μεθοδολογία αναγνώρισης και ταυτοποίησης ατόμων.

Συνηθέστεροι μηχανισμοί είναι:

  • Διαβατήριο.
  • Δίπλωμα οδήγησης.
  • Πιστωτική/Χρεωστική κάρτα Βρετανικής τράπεζας.
  • Πρόσφατοι λογαριασμοί στο όνομά σας (εκτός κινητών τηλεφώνων).
  • Πρόσφατα statements τράπεζικού λογαριασμού.
  • Γράμμα από κρατική υπηρεσία.

Για να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να δείχνουν το ίδιο όνομα ή/και την ίδια διεύθυνση.

 

Άδεια οδήγησης

Για Ευρωπαϊκές άδειες οδήγησης ισχύει το παρακάτω.

Μπορείτε να οδηγήσετε στη Μεγάλη Βρετανία με την έγκυρη άδεια οδήγησης σας μέχρι να είστε 70 χρονών, ή για 3 χρόνια αφού γίνετε κάτοικος στη Μεγάλη Βρετανία , όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

Αν αγοράσετε αυτοκίνητο, αξίζει να ρωτήσετε άν έχει διαφορά στην τιμή το Full UK License με την Ελληνική άδεια. Κάθε ασφαλιστική εταιρία, έχει το δικό της κοστολόγιο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Full UK License σαν ταυτότητα, πχ σε εσωτερικές πτήσεις και σε υπηρεσίες αλλά δεν είναι υποκατάστατο κρατικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για ταξίδια εκτός της χώρας.

Ψώνια και Διατροφή

Στην χώρα θα βρείτε μία σειρά από supermarkets σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.  Τα μεγαλύτερα ονόματα έχουν τριών ειδών τρόπους για τη διάθεση των εμπορευμάτων:

  • Μεγάλα καταστήματα
  • Τοπικά καταστήματα
  • On-line

Οι καλύτερες τιμές βρίσκονται στα μεγάλα καταστήματα, μετά στα on-line και τέλος στα τοπικά.  Ο λόγος είναι οτι τα τοπικά καταστήματα δεν ανήκουν τις περισσότερες φορές στην ίδια την εταιρία αλλά σε franchises.

Για να συγκρίνετε το κόστος, μπορείτε δείτε το κόστος του ‘καλαθιού’ σας στο mysupermarket.co.uk πριν ξεκινήσετε από το σπίτι και να διαλέξετε τις καλύτερες τιμές από διάφορα καταστήματα.  Μήν ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και σακούλες, μιας και τα μεγάλα καταστήματα υποχρεώνονται απο την κυβέρνηση να χρεώνουν για τις πλαστικές σακούλες.

Σαν γενικός κανόνας, η φορολογία στα ‘κρύα’ τρόφιμα, μή ετοιμασμένα είναι στο 0% όπως και όλα τα ρούχα των παιδιών.  Για τα υπόλοιπα είναι στον τρέχοντα συντελεστή 20% (Απρίλιος 2016).

Το γάλα είναι το πιό συχνό θέμα συζήτησης.  Πέρα από τη 0% φορολογία, το γάλα όχι μόνο παστεριώνεται αλλά και φιλτράρεται για να μειωθούν τα βακτήρια που το ετοιμάζουν για γιαουρτοποίηση (κοινώς ‘χαλάει’) με αποτέλεσμα η ζωή στο ράφι να επεκτείνεται σε βδομάδες αντί για μέρες όπως στην Ελλάδα.  Τα γάλατα εδώ, δεν επιστρέφονται για επαναπαστερίωση και συνήθως ο χρόνος απο την αγελάδα στο ράφι είναι γύρω στις 24 ώρες.

 

Λογαριασμοί

Μπορείτε να διαλέξετε ποιά εταιρία θα σας προμηθεύει το ηλεκτρικό, αέριο και τηλέφωνο.  Αν ξέρετε την κατανάλωση, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε sites με συκγρίσεις για να δείτε ποιός είναι ο καλύτερος συνδιασμόες για την περιοχή σας.  Η Ένωση Καταλωτών (http://switch.which.co.uk/) καθώς και άλλες εταιρίες σας προσφέρουν την ικανότητα να διαλέξετε τον καλύτερο συνδιασμό για εσάς.  Θα τις βρείτε εδώ: http://www.goenergyshopping.co.uk/en-gb/help/comparison-sites.

Η φορολογία στα οικιακά καύσιμα είναι στο 5%.

Αν έχετε τηλεόραση ή βλέπετε ζωντανά το BBC μεσω του internet, τότε πρέπει να πληρώσετε τα ετήσια τέλη στo http://www.tvlicensing.co.uk/

Τα δημοτικά τέλη τα κανονίζετε με τον τοπικό σας δήμο και μπορείτε να τα κανονίσετε όλα online ή να επισκευθείτε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατώ τους.

Η χρέωση στην ύδρευση γίνεται με δύο τρόπους.  Αν η κατοικία σας έχει μετρητή, τότε θα πληρώνετε αναλογικά με την κατανάλωσή σας.  ‘Αν δεν έχει μετρητή, τότε η τοπική εταιρία ύδερυσης έχει σταθερό τιμοκατάλογο ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού καθώς και τα άτομα που ζούν μέσα.  Στα τέλη της ύδερυσης συμπεριλαμβάνονται και τα τέλη αποχέτυευσης.

 

Σχολεία και η Αγγλική εκπαίδευση

Εκπαίδευση στην Αγγλία

Η εκπαίδευση στην Αγγλία και Σκωτία διαφέρει.  Το παρακάτω άρθρο, περιγράφει την Αγγλική εκπαίδευση και μπορείτε να διαβάσετε στο Wikipedia τα αντίστοιχα άρθρα.

Διαβάστε στο άρθρο μας για τα Ελληνικά σχολεία και για το πως μπορείτε να διαλέξετε το σύστημα εκπαίδευσης.

Ιδιωτικά και Δημόσια

Τα Ιδιωτικά σχολεία στην Μ. Βρετανία ονομάζονται Independent Schools γιατί δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τις οδηγίες του αντίστοιχου υπουργείου Παιδείας.  Κάθε σχολείο έχει το δικό του σύστημα εισαγωγής και πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν συνεντεύξεις και σε παιδιά που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εκπαίδευση.  Πολύ συχνά, τα ιδιωτικά σχολεία αναφέρονται σαν Public Schools για ιστορικούς λόγους, γεγονός που συχνά μπερδεύει.

Τα Δημόσια σχολεία ονομάζονται State Schools, είναι δωρεάν και έρχονται σε διάφορες μορφές όπως:

  • Απλά State Schools (Community schools), που δέχονται όσα παιδιά ανήκουν στην περιοχή τους (catchment area) και χρηματοδοτούνται από τον δήμο.
  • Voluntary Schools.  Η χρηματοδότηση των σχολείων αυτών γίνεται μερικά ή αποκλειστικά από τις εκκλησίες ή άλλους μη θρησκευτικούς οργανισμούς.
  • Academies είναι σαν τα απλά state schools αλλά η χρηματοδότηση και ο έλεγχος γίνεται από το κράτος, χωρίς τον έλεγχο του δήμου.
  • Grammar Schools, δημόσια επιλεκτικά σχολεία, σαν τα Πειραματικά στην Ελλάδα.
  • Free Schools, δημόσια σχολεία που γονείς ανέλαβαν την δημιουργία και την διοίκηση με κρατική χρηματική υποστήριξη.

Το σωστό σχολείο

Κάθε σχολείο έχει τα αποτελέσματα των ελεγκτών διαθέσιμα για να διαβάσετε και να καταλάβετε με ποιόν τρόπο εκπαιδεύουν τα παιδιά.  Το Ofsted, είναι ο οργανισμός που μπορείτε να βρείτε όλες αυτές τις πληροφορίες.  Διαβάστε στο web site του σχολείου για τις αρχές του, το στόχο και το πως πιστεύει ότι μπορεί να εκπαιδεύσει σωστά τα παιδιά.

 

Brexit

Η Μ. Βρετανία αποχώρησε απο την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο 2021.

Για άτομα που ήταν στην Μ. Βρετανία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, μπορούν να κάνουν αίτηση για Settled καί Pre-Settled status εδώ.

Άτομα που επιθυμούν να επιστευτούν την χώρα θα πρέπει να συμβουλευτούν τη σελίδα για το αν χρειάζεται visa εδω. Η σελίδα δίνει επίσης τις πληροφορίες για προσωρινή και μόνιμη εργασία.

Γενικά για θεσεις 6 μηνών και άνω χρειάζεται αίτηση για visa  μετα απο προσφορά θέσης και ενα κατώτατο όριο αμοιβής, καθώς και test γλώσσας.

Πληροφορίες για εταιρίες πάνω στην πρόσληψη ατόμων εκτός UK είναι εδώ.